Rena BK startet kurs i høst med 6 deltakere, og det er nå 4 av disse som har fullført kurset. Disse skal nå spille en 2-bordsturnering en kveld med dublerte kort og Bridgemate sammen med litt mer erfarne spillere fra klubben. Så er tanken å få de inn i klubbspilling.
Rena har brukt kursboka som Notodden BK har gitt ut, og som heter Grunnkurs + arbeidsbok i Bridge. Det har vært en som har hatt ansvaret for kurset, men flere fra klubben har bidratt på kurskveldene.
Engerdal BK startet kurs etter Bridgens dag i september med 10 deltakere. Av ulike årsaker har dette tallet krympet, slik at det nå er igjen 1 som er bestemt på å lære dette fantastiske spillet og vil bli fulgt opp videre av klubben.
Engerdal starter sine kurs med lyn-bridge. Dette er en forenklet versjon av bridge, som gir mulighet til å øve på poengberegning og utregning av score, samt det elementære i selve spilldelen. Da får man også øvd på de mer tekniske tingene; som hvem som er blindemann, hvem spiller ut, blindemann og dennes oppgaver samt litt grunnleggende om spillet - at det f.eks. kreves 8 kort til sammen i fargen for å spille med trump.
Etter dette så kommer det hva som kreves av åpninger og svar på disse. De bruker forbundets grønne kurshefter. De bruker også en del dokumenter og presentasjoner som de har opparbeidet seg i årenes løp.
Rendalen BK startet kurs i november med 10 stk. som møtte opp til første kveld, og pr. dags dato er alle disse med videre. Her er det også lagt vekt på spilling og kortforståelse tidlig i kurset.
De bruker også kurshefter fra forbundet i grunnarbeidet. På kurskveldene er det 4-5 stk. rutinerte spillere som er med og bistår og veileder. Tanken videre i Rendalen er å kjøre 4-5 kvelder til med kurs på nyåret før de skal få prøve seg i klubbspilling - da skal alle som har vært på kurs spille med en rutinert spiller. Dette tror jeg er måten å få de nye med videre på.
Tynset BK: Her er det ikke kjørt kurs, men det er noen ildsjeler i klubben som har fått med "gamle"/tidligere medlemmer til å spille igjen, og dermed økt snittet på klubbkveldene med ett bord. Her er det veldig fokus på at de nye skal veiledes, og ikke skremmes (vet ikke hvor godt vi lykkes med dette).
Folldal BK: De hadde kurs i fjor, og der ser jeg at alle nye, spiller med rutinerte spillere - og dette er veldig bra i mine øyne.
I følge en statistikk som NBF har, er det 1 av 10 som blir værende i hobbyen. La oss prøve å øke den litt i vår krets.
Så til det som er mest vanskelig etter at vi har fått inn nye eller "gamle" medlemmer, nemlig å få de til å fortsette!
Alle som jeg har vært i kontakt med som jobber med nye medlemmer, setter dette som den vanskeligste oppgaven. Vi som spiller i klubbene har et stort ansvar for å ta vare på nye. Jeg tror da kanskje at alle må gå i seg selv og svelge noen kameler og tenke litt på hvordan vi oppfører oss i møte med nye spillere, at det blir gjort noe feil av disse og at dette muligens bør slippes igjennom uten de store straffereaksjoner, - at vi heller prøver å forklare hvordan ting skulle vært gjort, og da i en hyggelig tone.
Som en skriver til meg: glemmer vi at bridgen først og fremst er en sosial aktivitet?
Tror vi bør flytte fokus vekk fra klubbpoeng og det å komme høyest mulig opp på resultatlisten, og heller ha fokus på det sosiale. For den som ønsker større utfordringer med bridgen, så finnes det mange andre arenaer enn klubben for å prøve dette.
Lykke til med arbeidet med å få tak i nye medlemmer!
Takk til Jo-Gaute, Ola K. og Eivind L. for oppdateringer fra kursene.
Trond Magne - Leder i Østerdal bridgekrets